RAVE RACE med Lotta Lampa & Erika Kristoffersson Bredberg

Med neon, UV-ljus, avkapade dragkrokar och svampar av glas bjuder Lotta Lampa och Erika Kristofersson Bredberg in till Rave i utställning RAVE RACE. De båda jobbar intuitivt och prestigelöst med metall och glas, ett metodiskt race. De skapar objekt med en lekfullhet och energi som utmanar det förväntade men med en materialkänsla där objekten svävar i ett gränsland mellan funktion och skulptur.

Om:
Lotta Lampa (f. 1981) formgivare och konstnär, baserad i Kalix och i Storugns på Gotland. Lampa är utbildad på Beckmans Designhögskola i Stockholm samt på IDA- International Design Academy, Forli, Italien.
Med starka former, material och färgval skapar Lampa både bruksföremål och konstverk, med utgångspunkt i allt från stadens neon till landsbygdens garage. Unika metallobjekt skapas i brorsans raggargarage i Kalix. Lampa verkar på en internationell arena och har visat sin design på Salone de Mobile i Milano vid ett flertal tillfällen samt på Paris Design Week, London Design Fair, Chart Art Fair & Design Köpenhamn och Stockholm Design Week. Under 2021 medverkade Lampa i SVT’s serie Designhistorier där ett avsnitt porträtterade Lotta Lampa och Greta Magnusson Grossman. 2023 tilldelades hon Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium. Lampa finns representerad i samlingarna hos Kalix Kommun, Luleå Kommun, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Svenska Kyrkan, Umeå Kommun, Vitra, Vitrahaus Tyskland, Västervik kommun.

Erika Kristofersson Bredberg (f. 1985) glasblåsare/konstnär. Verksam i Stockholm och Ångermanland. Hon är utbildad på Konstfack med en kandidatexamen i keramik & glas. Erika driver tillsammans med Ammy Olofsson glashyttan Glasbolaget sedan 2016 och är medlem i den kvinnoseparatistiska konstgruppen BOOM!
2023 hade Erika vistelsestipendium på Svenska institutet i Paris och soloutställningen, Baby shrooms på blås&knåda, Stockholm. I Erikas konstnärskap blåser och skulpterar hon i varmt glas. Hon dras till det syntetiska och konstgjorda, en kontrast mot uppväxten i den Ångermanländska skogen och en traditionell skolning inom glashantverk. Visuellt är objekten ofta en pågående kollaps eller en pausad deformation. Processen får ofta avgöra det slutgiltiga, men kan i efterhand göras om. En stående skulptur får värmas upp på nytt, kollapsa, bli platt. Görandet sker snabbt och intuitivt. Erika refererar ofta till Disney, psykedelia och naturen.

Vernissage på Galleri STUK torsdag 22 februari kl.16.00–19.30
Utställningen pågår till den 23 mars 2023.