FRÅN MAH-JONG TILL VAMLINGBOLAGET

–mönsteridéer, färger och kläder från Mah-Jong till Vamlingbolaget

En jubileumsutställning på Galleri STUK, Wallérs Plats 5, Visby

Välkommen på vernissage kl 16.00, kort presentation av utställningen kl 17.30

För 40 år sedan bestämde sig Kristina Torsson för att flytta från Stockholm till Vamlingbo på södra Gotland och starta Vamlingbolaget, året var 1983.

Kristina Torsson var en av grundarna och delägarna i det ikoniska klädföretaget Mah-Jong, som skapade en egen stil med unika mönster i starka färger 1966–1976.

I verkstaden i Vamlingbo har Torsson tillsammans med sina medarbetare utvecklat idéerna om mönster och färger i en kombination av hantverk och industri.

Vamlingbolaget har en liknande filosofi som Mah-Jong en gång hade: Sköna och vackra vardagskläder som håller år efter år och som utan svårighet skall kunna kompletteras med nyare plagg från aktuella kollektioner. Plaggen ska vara gjorda av naturmaterial under goda arbetsförhållanden och utan att följa modetrender. Flera mönster från Mah-Jong finns kvar och används än idag.

I jubileumsutställningen visas historien om Vamlingbolaget i ett bildspel med alla kollektioner. Plagg och tyger visar den konstnärliga processen bakom Vamlingbolagets mönster och färger.

För att fira 40-årsjubileet ytterligare, planeras en systerutställning till den på STUK i Magasinet i Vamlingbo med premiär 30/6.

Den 20 juli visas också i Vamlingbo ett unikt projekt där Vamlingbolagets mönster används och prövas storskaligt i en oväntad kontext .

Vernissage på Galleri STUK torsdag 8 juni kl.16.00–19.30

Utställningen pågår till den 12 augusti 2023.